Katon huoltaminen vähentää katon korjauskustannuksia
Koska katon huoltaminen lisää katon kykyä sietää erilaisia rasituksia vaurioitumatta, on perustelua väittää, että kattohuollot vähentävät katon korjaustarpeita ja niistä aiheutuvia kustannuksia. Jokaista kattoa kannattaa huoltaa riippumatta siitä, onko se peltikatto, tiilikatto vaiko bitumikatto. Kattojen huollot ja niiden toteutustavat riippuvat katemateriaalista, mutta tästä samasta osoitteesta saat ammattitaitoisen ja huolellisen huoltajan kaikkien omakotitalojen, kerrostalojen, piha- ja vapaa-ajan rakennusten sekä esimerkiksi liikekiinteistöjen katoille. Teemme niin vuosittaiset huollot kuten katon ja sadevesijärjestelmän puhdistuksen kuin myös satunnaisemmat ja harvemmin tarvitut kattohuollot, esimerkiksi tiilikaton suojakäsittelyn tai peltikaton maalauksen.
Katon puhdistus onkin yksi tärkeimmistä kattohuolloista, mikä luo hyvän perustan kaikelle muulle. Katolle kertyvät lehdet ja muut roskat estävät katetta kuivumasta, ja kosteuden takia kaikki eri katemateriaalit ovat vaarassa haurastua ennenaikaisesti. Tiilikatto alkaa rapautua, peltikatto puolestaan ruostua, jos kate on pitkiä aikoja kosteana. Katon alle oleva aluskatekin – tällainen pitäisi löytyä joka katon alta – haurastuu ja hajoaa, jos se on pitkiä aikoja kosteana. Mikäli vesi- ja aluskate vuotavat, eli katon alle pääsee kosteutta, kattorakenteetkin kastuvat. Kosteus pääsee todennäköisesti aina eristeisiin asti, ja lopputuloksena voi olla erilaisia home- ja lahovauriota. Muita tärkeitä katon kuntoa tukevia ja ylläpitäviä kattohuoltoja ovat kattomaalaukset, sammaleidenpoistot ja katon suojakäsittelyt, eikä katon sadevesijärjestelmänkään huoltoa kannata unohtaa. Jos sadevesijärjestelmässä on roskakuormaa, alkaa räystäs vuotaa, ja silloin kosteus voi hiipiä talon rakenteisiin ja perustuksiin asti.
Tiilikattohuollot, peltikattohuollot ja huopakattohuollot ovat kotitalouksille kotitalousvähennyskelpoisia, mikä tarkoittaa sitä, että omakotitalon ja kesämökin kattohuollot voi vähentää verotuksessaan. Rahoituspuolikin on helppo hoitaa kauttamme tarjotun luoton avulla. Lainanhaku onnistuu kotisivuillamme olevan linkin kautta, ja rahoitukseen voi valita sopivan suuruisen kuukausierän. Kaiken kruunaa kaupanpäällisemme, eli kattava kattotarkastus, minkä jälkeen saat tietää, onko katollasi jotain paikattavaa, tai voitaisiinko sen kuntoa kohentaa vielä muilla kattohuolloilla kuin juuri tilaamillasi.
Katon huolto- ja korjaustarpeet selviävät kattotarkastuksen perusteella
Kaikenlaisten kattojen huollon peruspilari on katon kunnon tarkastus puolen vuoden välein, sillä sen ansiosta katto voidaan korjata mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Rikkinäisten tiilien vaihto tai huopakaton saumojen tiivistys on paljon halvempaa kuin kattovuodon korjaaminen, varsinkin, jos kosteus on eksynyt katon alapuolisiin rakenteisiin asti. Kaikkiin kattoihin tulee vuosikymmenten varrella jotain korjattavaa – riippumatta siitä, kuinka hyvin sitä olisi huollettu. Aikaisessa vaiheessa suoritetut kattokorjaukset ovat helppoja ja edullisia toteuttaa, ja ongelma saadaan kokonaan pois päivänjärjestyksestä – varsinkin, koska katto tarkastetaan samalla kaupan päälle. Asiantuntijamme osaa suositella katon kuntoa parantavia kattohuoltoja nähtyään omin silmin, missä kunnossa juuri sinun kattosi on. Tiilikatolla käytyään hän saattaa suositella sammalenpoistoa tai katon suojakäsittelyä, kun taas peltikatolla vierailun jälkeen saatat saada tarjouksen katon huoltomaalaamisesta.
Katon tarkastus kuuluu tehdä joka kevät ja joka syksy, joten kannattaa tilata meiltä katon puolivuosittaiset huollot. Jokainen kattohuolto tai muu kattotyö tarkoittaa tilaisuutta saada ilmainen kattotarkastus ammattilaisiltamme. Teettämällä meillä jokakeväiset ja -syksyiset kattohuollot, saat kattotarkastuksen aina oikeana ajankohtana – eli saat tiedon talven mahdollisesti aiheuttamista vaurioista jo hyvissä ajoin ennen kesää ja kesäsateita. Syystarkastusten ansiosta taas voit teettää kaikki katon ehkä kaipaamat tiivistykset ennen, kuin katto peittyy uusien lumien alle. Kattotarkastuksen aikana varmistetaan niin katteen ehjyys kuin sadevesijärjestelmän veto, savupiipun pellitys kuin aluskatteenkin tiiviys, joten mikään olennainen yksityiskohta ei jää käymättä läpi. Sadevesijärjestelmän toiminnassa esiintyvät ongelmat voivat johtaa kattovuotoon tai jopa talon perustusten kastumiseen, kun taas piipun rapautuminen voi johtaa rakennuspaloksi laajenevaan nokipaloon. Reikiintynyt aluskate ei suojaa kattorakenteita, jos katto alkaa vuotaa, ja niin edelleen. Tutkimme myös katon varusteiden kiinnitykset, mitkä saattavat olla löysällä lumen painon ja katon lämpöelämisen takia.
Laatua ja asiakaspalveluhenkisyyttä meillä myös kattohuoltojen tiimoilta
Bitumikatot, peltikatot ja betonitiilikatot ovat suosittuja kattoja, joiden katemateriaalikohtaiset kattohuollot saa meidän kauttamme edullisesti, mutta erinomaisella laadulla. Meille on tärkeää palvella asiakasta mahdollisimman hyvin, joten panostamme myös asiakaspalvelun laatuun. Asiakas on varmasti tyytyväinen saamaansa palveluun ja hyvin huollettuun kattoon, mikä pysyy tiiviinä ja kiiltävänä vuodesta toiseen.
Tärkeintä on puhdistaa ja kuntotarkastaa katto kahdesti vuodessa, mutta katto on puhdistettava katemateriaalin mukaisesti. Bitumikaton kanssa on oltava hellävaraisempi kuin muilla katoilla, sillä se vaurioituu melko helposti. Katto kannattaa puhdistaa ilmapuhaltimella, eikä harjoilla, mitkä saattaisivat vaurioittaa katetta, ja muutenkin sen kanssa kannattaa olla tarkkana. Meihin voit luottaa myös bitumi- ja bitumipaanukattojen huollossa, mutta huollamme ammattitaidolla myös erikoisemmat katot eli kupari-, savitiili-, alumiini- sekä mineriittikatot. Kuparikatolle riittää se, että se harjataan ja tarkastetaan puolivuosittain, eli tätä kattoa ei tarvitse koskaan edes pinnoittaa. Pinnoittamisen puutteesta huolimatta kuparikatto kestää jopa useamman sata vuotta. Toinen katot, mitä ei pinnoiteta, on savitiilikatto – tosin se on hyvä kyllästää ja suojakäsitellä kerran tai kaksi per vuosikymmen.
Jos mineriittikatosta irtoaa asbestikuituja, muuttuu tilanne vaaralliseksi, sillä asbesti on syöpää aiheuttava aine. Asbesti varastoituu keuhkoihin ja aiheuttaa edelleen useita vuotuisia kuolemantapauksia, vaikka asbestia ei ole saanut käyttää pitkiin aikoihin, ja asbestinpurkutyö on nykyään tarkoin säädeltyä. Mineriittikaton harjaus tai kuntotarkastus ei ole asbestityö, mutta kattopesu on, sillä kova vedenpaine voi irrottaa katosta asbestikuituja. Vanhan mineriittikaton elinkaarta voidaan pidentää pesemällä ja pinnoittamalla se, sillä uusi pinnoite hidastaa katon haurastumista, rapautumista ja vaurioitumista. Ota yhteyttä, niin saat kattosi pesetettyä ja pinnoitettua turvallisesti! Jos katto on päässyt jo kovin huonoon kuntoon, tilaa mineriittikaton purku ja vaihto. Mineriitti- eli varttikaton kattokorjaukset on kielletty, joten ne eivät ole vaihtoehto, jos kattoon tulee reikä tai muu ongelma.
Katon maalaus tekee ulkokatosta kuin uuden
Omakotitalon, rivitalon tai muun rakennuksen ilme kohenee maalaamalla. Katon ja rakennuksen ulkonäkö on kieltämättä hyvin tärkeä asia, mutta katon huoltomaalaus kannattaa teettää myös syystä, että se antaa katolle lisää mahdollisuuksia kestää erilaisia mekaanisia tai kemiallisia rasituksia. Tiilikattoa se suojaa muun muassa lialta, huopakattoa päällä kävelyltä ja peltikattoa ruosteelta. Katon maalaus on kattohuolto, minkä ansiosta katto voi saada lisää elinikää jopa 20 vuoden edestä, joten katon kuntoa kannattaa tukea katon oman huolto-ohjelman mukaisilla huoltomaalauksilla.
Peltikaton maalaus
Oikea aika tilata tiilikaton, huopakaton tai peltikaton maalaus riippuu vanhan maali- tai suojapinnoitteen kulumisasteesta. Teoriassa peltikatto vaatii maalaamista noin 15 vuoden välein, mutta maalausvälit voivat oikeasti olla tätä pidempiä tai lyhempiäkin. Jos peltikaton maalipinnoitteeseen tulee vaurio, kannattaa se tietenkin paikkamaalata välittömästi, jotta katto ei alkaisi ruostua. Koko peltikaton maalaus saattaa kuitenkin odotuttaa itseään jopa neljännesvuosisadan verran, varsinkin, jos on kyse ensimmäisestä huoltomaalauksesta.
Tiilikaton maalaus eli pinnoitus
Bitumikaton ja betonitiilikaton suojapinnoite uusitaan vain yhden ainoan kerran. Tiilikaton pinnoitushuolto tehdään yleensä katon 30-vuotispäivän kieppeillä. Pinnoitustarpeen määrittelee se, kuinka huokoiseksi tiilien pinta on muuttunut. Mitä huokoisempi pinta, sitä enemmän tiilet keräävät sammaleita ja vettä, mitkä altistavat katon rapautumiselle. Uusi pinnoite tasoittaa tiilien pinnan ja saa ne hylkimään niin vettä, kasvustoja kuin likaakin, joten tämä kattohuolto auttaa kattotiiliä pysymään ehjinä vielä vuosikymmenten ajan.
Savitiilikattoa ei maalata tai pinnoiteta, vaan sen pinta kyllästetään erityisellä suoja-aineella sopivin väliajoin. Suojakäsittelyä tarvitaan tiheimmillään 5 vuoden välein, mutta kuitenkin viimeistään 10 vuoden välein. Suoja-aine muuttaa myös tiilien pH-arvoa, mikä vähentää sammaleiden kasvua.
Bitumikaton maalaus eli pinnoitus
Bitumikatot pinnoitetaan aikaisemmin kuin betonitiilikatot, ja niiden elinkaari on useita vuosikymmeniä lyhempi. Jos katetta ei pinnoitettaisi, uhkaisi katon elinkaari jäädä vieläkin lyhyemmäksi, sillä katto alkaa vuosien mittaan kuivua ja halkeilla. Uusi pinnoite palauttaa katon rasituksensietokyvyn lähes alkuperäiselle tasolle, eikä ennenaikaista kattoremonttia tarvita.
Katon maalaus avaimet käteen -toteutuksena
Kattomaalaus ja aivan kaikki muut kattohuollot tehdään avaimet käteen -pakettina, eli asiakkaan ei tarvitse laittaa tikkua ristiin sen jälkeen, kun hän on ottanut yhteyttä, pyytänyt tarjouksen ja hyväksynyt sen laatimalla kanssamme sopimuksen katon huoltamisesta. Kaupan päälle asiakas saa koko katon kuntotarkastuksen, joten asiakas voi olla varma vastamaalatun katon tiiviydestä ja hyväkuntoisuudesta.
Kattomaalaus ei tarkoita sitä, että alamme oikopäätä uusia katon pinnoitetta, vaan urakka vaatii kunnolliset pohjatyöt. Aivan ensimmäiseksi katto on tarkastettava siltä varalta, että jokin sauma tai muu kohta vuotaisi. Jos katto vuotaa, sitä ei kannata pestä! Kun katto on tarkastettu, suojaamme ympäristön ja aloitamme kattopesun ja sammaleidenpoiston. Pesty katto saa rauhassa kuivua, ennen kuin sille levitetään uusi kattomaali tai pinnoite. Kun loppusiivous ja -tarkastuskin ovat ohi, on kaikki valmista, ja voit alkaa odotella laskua. Koska tiedät urakan hinnan jo etukäteen, olet tarvittaessa voinut hakea sille rahoitusta kauttamme. Rahoitus tai ei, urakan töiden osuuden voit vähentää ansio- tai pääomatulojesi verotuksessa niin sanottuna kotitalousvähennyksenä.
Turhat rasitukset pois joko kemiallisesti tai mekaanisesti
Omakotitalon, rivitalon, kerrostalon tai esimerkiksi navetan katto pysyy paremmassa kunnossa, kun turhat rasitukset poistetaan katolta – se onnistuu tilanteesta riippuen joko mekaanisesti tai kemiallisesti. Esimerkiksi lumi pudotetaan katolta mekaanisesti, mutta sammaleiden poistossa kannattaa suosia katon kemiallista puhdistamista, sillä sammaleiden repiminen irti väkisin voi vaurioittaa kattoa.
Puhdas ja sammaleeton katto ei ole utopiaa
Puhdas katto ei ole mitään harhakuvitelmaa, vaan aivan mahdollinen skenaario, jos katto huolletaan puolen vuoden välein. Puhtaaksi harjatulle tai ilmapuhalletulle katolle lika ei ala pinttyä, eikä katto näin ollen ala kasvaa sammaleitakaan. Katon sammaleettomuudesta pitää huolen myös katon pinnoite, mikä kuitenkin kuluu vähitellen pois vuosien vieriessä. Vanhemmalle katolle voi alkaa kasvaa sammaleita, vaikka sitä olisi huollettu, mutta silloin asiaan saada ratkaisu kemiallisella sammaleidenpoistokäsittelyllä. Sammalenpoistoaine puhdistaa katon kasvustoista, mutta ei vaurioita tiili- tai huopakatetta millään lailla, kuten katon mekaaninen puhdistus (esimerkiksi painepesurilla) voisi tehdä. Painepesuria ei kannata muutenkaan käyttää kattohuolloissa, sillä se ikäännyttää kattotiiliä, vääntää kattopeltejä ja voisi vaurioittaa pahasti bitumikatetta. Sammaleita ei missään tapauksessa kannata jättää poistamatta, sillä sammaleisiin sitoutuva kosteus saa katon haurastumaan, ja sammalten juuret aiheuttavat muun muassa bitumikaton saumavuotoja.
Jään ja lumen poisto katolta on talvinen kattohuolto
Katon saumat, jiirit, vesikattorakenteet ja läpiviennit ovat vaarassa vaurioitua talvella – varsinkin kevättalvella, kun katolla olevan lumen paino voi ylittää kymmenen tuhatta kiloa. Kattolumityöt ovat kuitenkin riskialttiita tehdä, joten ne kannattaa tilata osaavilta ja näppäriltä ammattilaisiltamme. Meidän tekemämme lumenpudotus kerrostalon, omakotitalon tai muun kiinteistön katolta ei uhkaa kenenkään henkeä tai hyvinvointia, ja osaamme suorittaa työn kattoa tai sen rakenteita rikkomatta. Lumenpudotuksen hintaa ei kannata pelätä, sillä suoritamme kaikki talvisetkin kattohuollot kilpailukykyisin hinnoin – ja myös lumenpudottamisesta sekä jään poistosta katolta saa kotitalousvähennystä.
Jäänsulatus voidaan toteuttaa erillistyönä tai yhtä aikaa lumenpudotuksen kanssa. Jää pitää poistaa peltikatolta, tiilikatolta tai huopakatolta, jos se uhkaa katon tiiviyttä tai jos se uhkaa pudota alas katolta aiheuttaen vaaratilanteita. Kattojää saattaa rikkoa katon saumoja, ja se saattaa estää katolla sulavan lumen poistumisen katolta. Kattojäätä ei kannata alkaa hakata terävillä työkaluilla, vaan se pitää poistaa hellävaraisesti – mutta tehokkaasti – sulattamalla. Kuuma vesihöyry, mikä ohjataan suoraan jäisiin kohteisiin, sulattaa jäätyneen kosteuden myös tierummuista ja sadevesijärjestelmästä. Mikäli kattokaivot jäätyvät, sula vesi voi painaa katon saumoja niin, että ne alkavat vuotaa vettä katon alle. Jos räystäskouru jäätyy, ränneistä tulvivat vedet kastelevat pihan ja mahdollisesti myös talon rakenteita. Ränneistä riippuvat jääpuikot paljastavat usein, että ränni on jäässä. Jääpuikkojenkin poisto katolta kannattaa jättää meille, sillä hoidamme turvallisesti koko paketin. Jatkossa sadevesijärjestelmää voi estää jäätymästä puolivuosittaisten huoltojen ja sadevesijärjestelmään asennettavan sulanapitojärjestelmän avulla.
Kertaus on opintojen äiti – näin eri kattoja huolletaan
Katon kuin katon huolto perustuu siihen, että katto pidetään puhtaana, ja että sen suojapinnoite uusitaan tarvittaessa. Kattoa huolletaan myös poistamalla turhat rasitukset, kuten sammal- ja jäkäläkasvustot sekä kattojäät. Huollettu katto on huoleton kumppani, varsinkin, kun kaikkien kattohuoltojen yhteydessä saat ilmaisen kattotarkastuksen. Kattotarkastuksen jälkeen osaamme suositella esimerkiksi katon huoltomaalausta tai jotain muuta ajankohtaista kattohuoltoa. Jos huomaamme katolla jotain korjattavaa tai paikattavaa, teemme tarjouksen tarpeellisista kattopaikkauksista – esimerkiksi rikkinäisen tiilen uusimisesta tai kattoreiän tiivistämisestä.
Kertaus on opintojen äiti, joten kerrataan vielä kerran, miten erilaisia kattoja huolletaan. Alla esitellään tiilikaton, huopakaton, palahuopakaton ja peltikaton huolto pääpiirteissään, mutta muistathan, että teemme kaikkien muidenkin kattojen – myös mineriittikattojen – huollot!
Tiilikaton huolto pääpiirteissään
Tiilikaton huolto koostuu pääpiirteissään katon harjaamisesta, katon pinnoittamisesta ja satunnaisista lumenpudotuksista. Jos katolla on sammaleita, auttaa asiaa katon kemiallinen puhdistus, mikä tappaa sammalkasvustot myös tiilien huokoisista ja tiilien välistä. Katon harjaus ja sadevesijärjestelmän puhdistus kuuluu suorittaa aina alkukeväästä, ja toisen kerran loppuvuodesta. Katto pinnoitetaan vain kerran, jos kattosi siis sattuu olemaan betonitiilikatto. Betonitiilikaton ja savitiilikaton huollot eroavat toisistaan siinä, että savitiilikattoa ei pinnoiteta lainkaan. Savitiilien rasituksensietokykyä vahvistetaan suorittamalla katon suojakäsittely, mikä saa tiilet hylkimään kasvustoja ja kyllästää niiden pinnan sellaiseksi, etteivät ne ime vettä ja altistu rapautumiselle.
Peltikaton huolto pääpiirteissään
Peltikaton huolto tarkoittaa pääpiirteissään katon puolivuosittaista harjausta, ja tarpeen mukaan toistettavia huoltomaalauksia. Katon harjaus estää kattoa ruostumasta, sillä roskien takia katto pysyy pitkiä aikoja kosteana. Yhtä aikaa katon harjauksen kanssa suoritetaan vesikourujen puhdistus roskista, sillä roskien tukkimat kourut voivat ruostua, reikiintyä, jäätyä ja vuotaa yli reunojen. Omakotitalon tai muun rakennuksen peltikaton huoltomaalaus on ajankohtaista 10–25 vuoden välein, riippuen täysin maalipinnan kulumisasteesta.
Huopakaton huolto pääpiirteissään
Huopakaton huolto pääpiirteissään tarkoittaa kattokokonaisuuden puhdistamista joka kevät ja syksy, ja se tehdään harjojen sijasta ilmapuhaltimilla. Sammalenpoistoainetta tarvitaan, jos katto rupeaa sammaloitumaan, ja pinnoite on uusittava viimeistään siinä vaiheessa, kun bitumi on tullut näkyviin suojapinnoitteen alta. Lumenpudotukset tehdään niin ikään tarpeen mukaan.
Palahuopakaton huolto pääpiirteissään
Palahuopakaton huoltaminen on pääpiirteissään aivan samanlaista kuin tavallisen huopakaton huoltaminen. Katon puolivuosittaiset puhdistukset, lumenpudotukset, pinnoitukset ja sammalenpoisto pitävät palahuopakaton kunnossa jopa 40 vuotta.