Katon korjauksen ammattilaiset palveluksessasi!

Peltikaton korjaukset
Tiilikaton korjaukset
Huopakaton korjaukset
Muut kattotyöt…

Aluskatteen korjaus ja paikkaus – näin suojaat kattorakenteet

On mahdollista, että kiinteistön aluskatetta on joskus korjattava ja paikattava. Aluskatteen kunto on hyvä tarkastaa kaksi kertaa vuodessa, jotta sen kunnossa mahdollisesti tapahtuneisiin muutoksiin voitaisiin ajoissa puuttua. Useimmiten aluskatteen korjaus on korjausta katon läpivientien kohdalta. Erilaisia katon läpivientejä ovat muun muassa savupiippu, viemärin tuuletusputki, kattoikkuna ja kattoluukku. Aluskatetta voidaan joutua korjaamaan ja paikkaamaan myös jiirien kohdalta. Kaikissa näissä tapauksissa aluskate on korjattavissa laadukkaasti ja kestävästi. Aluskatteen osittainen korjaus on lähes poikkeuksetta kustannustehokkaampi vaihtoehto kuin laajempi kattotyö. Se, miten työ hoidetaan käytännössä, selviää paikan päällä tekemämme alkukatselmuksen aikana.

Aluskatteen korjaaminen ja paikkaaminen ovat kattotöitä, joista voi hakea kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennystä kannattaa hakea verkossa, ja antamamme laskun ansiosta saat kaikki hakuprosessissa tarvittavat tiedot helposti yhdestä ja samasta tositteesta. Aluskatteen korjauksen, uusimisen, osittaisen vaihdon ja muut aluskatteeseen liittyvät työt voi maksaa kauttamme saatavalla rahoituksella, joten asiakkaan ei tarvitse stressata tämänkään asian takia. Rahoituksen hakeminen hoituu nopeasti ja joustavasti meidän kotisivuillamme olevaa linkkiä klikkaamalla.

Aluskatteen-korjaus

Omakotitalon, kerrostalon, rivitalon ja esimerkiksi huvilan aluskatteella on tärkeä tehtävä koko kattokokonaisuuden toimivuuden kannalta. Aluskate ohjaa yläpuolelta tulleet vedet pois katolta – kattorakenteet eivät siis pääse kastumaan, vaikka katto vuotaisikin jonkun aikaa. Aluskate toimii myös avustajana alakautta, eli rakennuksen sisältä tulevan kondenssikosteuden haihduttamisessa.

Aluskate kuuluu niin huopakaton, peltikaton kuin tiilikatonkin alle. Konesaumakattoa lukuun ottamatta peltikatteet eivät ole täysin tiiviitä vesikatteita. Katto voi vuotaa esimerkiksi peltien saumoista. Katto voi vuotaa myös harjapellin kohdalta – tai sitten katto voi alkaa vuotaa ruuvinreikien, läpivientien tai vaikkapa ruostevaurioiden kohdalta. Peltikaton aluskate pelastaa yläpohjan puurakenteet ja eristeet vesikaton läpi tihkuvalta vedeltä.

Myös tiilikatto päästää toisinaan lävitseen vettä ja/tai roskia. Omakotitalon, rivitalon tai esimerkiksi paritalon tiilikatto voi vuotaa vaikkapa rikki menneiden tiilien kohdalta. Ilman aluskatetta sade- tai sulamisvedet päätyisivät suoraan sisäkaton päällä oleville lämpöeristeille. Ei mene montaakaan päivää, ennen kuin kastuneissa eristeissä voi kasvaa hometta. Puurakenteet uhkaavat lahota, jos ne kastuvat. Lahot rakenteet pitää uusia, jotta katto olisi paikoillaan ja kunnossa vielä tulevinakin vuosina.

Aluskatteen korjaus läpiviennin, kuten ilmanvaihtoputken, liesituulettimen tai savupiipun kohdalta

Aluskatteita ei tehdä lyhytikäisistä tai helposti vaurioituvista materiaaleista. Aluskatteet valmistetaan niin laadukkain materiaalein ja menetelmin, että aluskate voi kestää pidempään kuin vesikate. Itse asiassa, joskus on mahdollista toteuttaa osittainen kattoremontti. Osittaisen pelti- tai tiilikattoremontin yhteydessä uusitaan pelkkä vesikate, eli vanha aluskate saa jäädä palvelemaan uudenkin vesikaton alla.

Joskus aluskatekin voi vaurioitua. Vaurioitunut – esimerkiksi revennyt tai reikiintynyt – aluskate ei suojaa katon rakenteita ja yläpohjan eristeitä niin hyvin kuin ehjä aluskate. Myös väärin asennettu aluskate toimii huonosti, ja on siksi korjattava ammattilaisten toimesta.

Tiilikaton ja esimerkiksi lukkosaumakaton aluskatteet kannattaa tarkastaa usein, jotta mahdolliset epäkohdat saataisiin pois päiväjärjestyksestä. Aluskatteen kunnon tarkastus voi kertoa esimerkiksi tarpeesta korjata aluskatetta jonkin läpiviennin kohdalta. Erilaisia kattoläpivientejä ovat esimerkiksi kattoikkunat, kattoluukut, ilmanvaihtoputket, antennit ja aurinkopaneelien johdotukset sekä savupiiput.

Kaikki katon läpiviennit ovat aluskatteen ja koko katon kannalta kriittisiä kohtia. Jos katto vuotaa, tapahtuu se usein juuri läpiviennin kohdalta. Kattovuodon ei tarvitse olla suurikaan, kun se jo voi johtaa yläpohjan vesivahinkoon. Jos vesi- tai aluskatetta pitää korjata läpiviennin kohdalta, ota heti yhteyttä meidän katonkorjauspalvelumme päteviin ammattilaisiin. 

Aluskatteen korjaus ja paikkaus läpiviennin kohdalta on hieman eri asia kuin aluskatteen korjaaminen keskeltä katetta. Aluskatteen korjaaminen läpiviennin kohdalta on todennäköisesti helpompaa kuin keskellä aluskatetta olevan reiän paikkaaminen. Teemme työn tilanteen vaatimalla tavalla huolehtien siitä, että läpivienti ei enää uhkaa vuotaa väärin toteutetun asennuksen tai tiivistyksen (tai ajan aiheuttaman kulumisen) vuoksi. Tarvittaessa vaihdamme kuluneet ja falskaavat läpiviennit uusiin.

Jotta omakotitalon, kerrostalon, mökin tai esimerkiksi piharakennuksen katto olisi mahdollisimman tiivis myös läpivientien kohdalta, pitää niiden tiiviyteen kiinnittää huomiota heti alusta pitäen. On tärkeää osata tiivistää läpiviennit jo asennusvaiheessa niin, että aluskate ei päästä vettä lävitseen pienimmässäkään määrin. Siltä varalta, että vesikate alkaa vuotaa läpiviennin kohdalta, on aluskate nostettava jokaista läpivientiä vasten siten, että se ei päästä vettä rakenteisiin. Tätä toimenpidettä kutsutaan niin sanotuksi aluskatteen ylösnostoksi, ja se on tarpeen suorittaa asianmukaisesti jokaisen läpiviennin kohdalla. Apuna tässä toimenpiteessä voidaan käyttää aluskatteen läpivientitiivisteitä, mitkä estävät veden ja kosteuden tunkeutumisen aluskatteesta kohti katon rakenteita.

Aluskatteen korjaus jiirin, eli sisätaitteen kohdalta

Jiiri on kohta katossa, missä kaksi eri lapetta kohtaa. Jiiriä kutsutaan myös katon sisätaitteeksi, mikä on ehkä kuvaavampi nimitys kuin pelkkä jiiri. Jiiri – eli siis katon sisätaite – voi aiheuttaa ristiriitaisia tunteita. Kokemattomalle katon asentajalle tai korjaajalle jiirin kohdalla työskenteleminen voi tuntua haastavalta. Erityisesti rikkinäisten tiilien vaihto jiirin kohdalta on hankalanpuoleinen kattotyö, mikä vaatinee erityistyökalujakin. Jiiri voi olla hankala myös kattoa huoltaessa. Jiiri saattaa kerätä roskia ja lunta, mutta kattohuoltajan on varottava rikkomasta kattoa jiirin kohdalta.

Vaikka jiiri pyritään rakentamaan aina mahdollisimman kestävästi, jiiri saattaa kaikesta huolimatta alkaa vuotaa – esimerkiksi sen takia, että lumi- ja sulamisvesimassojen paino kuormittaa sitä liiaksi kevättalvella. Siksi jiirin alla pitää olla aluskate – eikä mikä tahansa aluskate, vaan ehjä ja oikein asennettu. 

Jos omakotitalon tai esimerkiksi mökin jiiri on toteutettu oikein, on sen alla kaksi päällekkäistä aluskatetta. Heti jiirin alla on harjansuuntainen aluskate. Tämän aluskatteen alle tuodaan molemmilta lappeilta jatketut aluskatteet. Tällä varmistetaan, että jiirin läpi mahdollisesti tihkuva vesi saadaan pois katolta. Jos vettä ei saataisi pois katolta, voisi se päästä aiheuttamaan ikäviä vesivahinkoja.

Koska jiirit ovat kohtia, mitkä voivat alkaa vuotaa ja aiheuttaa ongelmia, kannattaa katon kuntotarkastuksen yhteydessä kiinnittää erityistä huomiota jiirin kuntoon. Jiiri joutuu kovalle rasitukselle vuodenaikojen vaihdellessa, tapahtuuhan lumen, jään ja veden liikkumista paljon juuri jiirin kohdalla. Tämän lisäksi katon lämpötila saattaa heitellä yli sata astetta, talvipakkasten muuttuessa vähitellen kesähelteiksi. Parhaat ajankohdat vesikatteen, aluskatteen ja kaikkien kato yksityiskohtien (kuten jiirien) tarkastamiselle ovat aikainen kevät ja myöhäinen syksy.

Katon jiirin ja aluskatteen korjaus vaativat laaja-alaista asiantuntemusta katoista ja katon rakennustöistä. Jos aluskatteet, peltityöt, laudoitukset, saumaukset ja muut eivät ole omaa osaamisaluetta, kannattaa jiirin kohdalla tehtävät kattotyöt jättää raudanlujille ammattilaisillemme. Meillä on pitkä kokemus niin tiilikatteiden, peltikatteiden kuin huopakatteidenkin korjaamisesta, ja olemme pätevöityneet myös aluskatteiden korjaamisessa, asentamisessa sekä uusimisessa. 

Aluskatteen osittainen vaihto onnistuu kattotuoliväli kerrallaan ammattilaistemme ollessa asialla

Omakotitalon, paritalon tai esimerkiksi vapaa-ajan kiinteistön pahemminkin vaurioitunutta aluskatetta voidaan tietyin ehdoin korjata. Aluskatteen tiivistys tai paikkaus tulee käytännössä aina muita vaihtoehtoja edullisemmaksi. Meille on tärkeää, että emme myy asiakkaalle liian suuria ja hintavia kattotöitä, jos katto voitaisiin korjata edullisemminkin. Siksi tulemmekin paikan päälle tilannetta tutkimaan, jos tiilikatto, huopakatto, peltikatto tai katon alapuoliset osat vaativat kunnostamista. Ota yhteyttä myös silloin, jos aluskate vaatii jonkin sortin korjaamista.

Tutkimme tilanteen huolella, ja selvitämme aina parhaan menetelmän aluskatteesi korjaamiseksi. Useimmiten aluskatteen korjausta tarvitaan läpivientien kohdalla, eli esimerkiksi piipun tai kattoikkunan läpiviennissä. Jos ei tarvita muuta kuin aluskatteen korjaus läpiviennin kohdalta, on korjaus valtaosassa tapauksista mahdollista toteuttaa erittäin kestävästi ja laadukkaasti.

Toinen tapa korjata kiinteistön aluskate on aluskatteen osittainen vaihto. Aluskate voidaan siis korjata kattotuoliväli kerrallaan asentamalla uusi aluskate poistetun tilalle. Aluskate kannattaa uusia osittain, jos se on – syystä tai toisesta – mennyt niin huonoon kuntoon, ettei sitä kannata uusia. Myös sellaisissa tapauksissa, että vauriot ovat hankalassa paikassa eikä aluskatetta saataisi paikattua tarpeeksi luotettavalla tavalla, tarjoamme aluskatteen osittaista uusimista.

Teemme kaikki kattojen korjaustyöt aina tarvittavassa laajuudessaan. Jos yläpohjassa tai eristeissä on jo päässyt syntymään vesivahinkoja, toteutamme yksin tein kaikki tarvittavat korjaukset. Poistamme märät ja pilalle menneet eristeet, jotta ne eivät alkaisi kasvaa hometta. Tarvittaessa uusimme eristevillojen lisäksi myös kaikki uusimisen tarpeessa olevat kattorakenteet. Kattorakenteet ovat voineet kastua paitsi katon vesivuotojen, myös heikosta tuuletuksesta aiheutuneiden kondenssivesien vuoksi. Tarpeen vaatiessa teemmekin tarjouksen välikaton tuuletusta tehostavista IV-töistä – tai kattovuotoja ennalta ehkäisevistä kattohuolloista. Esimerkiksi katon huoltomaalaus vähentää kattovuotojen riskiä.

Otamme tilanteen aina huomioon kokonaisuudessaan. Kiinnitämme näin ollen huomiota myös siihen, mikä aluskatteen on rikkonut. Jos aluskatteen vauriot johtuivat siitä, että roskat ovat sitoneet aluskatteelle kosteutta nopeuttaen sen haurastumista, tarjoamme harjatiivisteiden asentamista tai uusimista. Harjatiivisteet pitävät roskat ja tuiskulumet pois aluskatteelta, pitäen sen siten kuivempana. Mikäli aluskatteen reiät ovat lintujen aikaansaannosta, tiivistämme räystäiden tuuletusaukot lintuverkoilla.