Katon korjauksen ammattilaiset palveluksessasi!

Peltikaton korjaukset
Tiilikaton korjaukset
Huopakaton korjaukset
Muut kattotyöt…

Katto vuotaa – Tilaa kattovuodolle korjaajat meiltä

On perin ikävää huomata, että omakotitalon, kerrostalon tai esimerkiksi ulkorakennuksen katto vuotaa. Erityisen ikävää on, jos kattovuoto on jo ehtinyt aiheuttaa vaurioita välikaton puuosissa ja yläpohjan villoissa. Meidän katonkorjauspalvelumme pystyy laittamaan kuntoon myös sellaiset katot, joiden alle on jo ehtinyt syntyä laho- ja homevaurioita, mutta parempi olisi korjata katto kattovuodon ollessa vielä tuore.

Paras keino havaita kattovuodot ajoissa on tarkastaa tasakatto, aumakatto, pulpettikatto tai esimerkiksi harjakatto kahdesti vuodessa. Kattotarkastus voi osoittaa joidenkin tiilien olevan rikki, tai se voi kertoa kattopeltien saumojen irvistävän. Huopakatossa voi olla halkeamia, harjatiiviste on voinut irrota tai ehkä jokin läpivienti vuotaa. Katon kunnon tarkastuksen avulla kaikki vauriot saadaan kuntoon – kenties jo ennen katon vuotamista. Kattotarkastus kertoo myös siitä, pitäisikö kattoa huoltaa, jotta sen rasituksensietokyky saataisiin paremmalle tolalle. Tarvittaessa suosittelemme esimerkiksi katon pesua ja maalausta – näiden kattohuoltojen avulla mökkien, rivitalojen ja muun muassa piharakennusten peltikatot saadaan pidettyä paremmassa kunnossa vuosikymmenestä toiseen.

Asiakkaanamme saat kattotarkastuksen ilmaiseksi muiden kattotöiden yhteydessä. Kattotarkastuksen yhteydessä tarkastamme mahdollisuuksien mukaan myös aluskatteen, minkä tehtävä on poistaa vesikatteen alle päätynyt kosteus. Aluskate on erityisen tärkeä talvella, kun vesi- ja lumimassojen paine voi saada veden tihkumaan vesikatteen läpi. Aluskate voi auttaa myös kondenssiveden aiheuttamien kosteusvaurioiden ehkäisemisessä, johtaahan se myös kondensoituneen kosteuden pois katon alta.

Olipa tarvetta aluskatteen tiivistämiselle, kattoreikien paikkaukselle, vuotavan kattoikkunan tiivistämiselle tai vaikka osittaiselle kattoremontille, saat kauttamme parhaat kattokorjaajat paikan päälle. Asiantuntevat kattoammattilaisemme laittavat kaikenlaiset katot kuntoon, joten tavallisten pelti-, tiili- ja huopakattojen korjausten lisäksi voit tilata meiltä myös konesaumakaton korjauksen. Ota yhteyttä myös lumi- ja myrskyvaurioiden korjaamisen sekä kattoturvatuotteiden ja sadevesikourujen kunnostamisen tiimoilta.

Katon paikkaamisesta, jiirien korjaamisesta, irronneiden kattopeltien kiinnittämisestä ja rikkinäisten kattotiilien vaihtamisesta voi hakea kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennystä voi hakea myös katon uusimisesta, kuulummehan ennakkoperintärekisteriin. Kaikki kattokorjaukset pienimmistä paikkauksista laajamittaisimpiin kattovuotojen korjauksiin voi maksaa kauttamme nopeasti saatavalla rahoituksella, joten katon kunnostamista ei tarvitse lykätä.

Katto vuotaa

Katto voi vuotaa läpiviennistä: piipunjuuren, kattoluukun tai ilmastointiputken kohdalta

On melko tavallista, että omakotitalon, paritalon, kesämökin tai muun kiinteistön katto alkaa vuotaa jonkin läpiviennin kohdalta. Kattovuodon takana voi olla asennusvirhe. Varmista saavasi mahdollisimman tiivis kattoluukku tai ilmastointiputki, ja teetä uusien läpivientien asennus aina alan ammattilaisilla. Me toteutamme kaikki palahuopakattojen, muiden huopakattojen, peltikattojen (myös konesaumakattojen) ja erilaisten tiilikattojen läpiviennit asiantuntevin ottein. Läpiviennit tehdään jo kattoa asentaessa, mutta vanhallekin katolle voidaan tarpeen mukaan lisätä uusia läpivientejä.

Kun katolle asennetaan uutta läpivientiä, pitää sen tiivistykseen kiinnittää erityistä huomiota. Näin läpiviennistä saadaan haju-, lämpö- ja vesitiivis. Toinen tärkeä asia, mihin läpivientien asentajien tulee kiinnittää huomiotaan, on aluskatteen ylösnosto. Ei riitä, että aluskatteeseen tehdään reikä kattoläpivientiä varten. On tärkeää, että aluskatteen liepeet nostetaan läpivientiä vasten, sillä näin saadaan tarpeeksi hyvä suoja mahdollisilta läpivientivuodoilta, kuten kattovuodolta piipun juuresta.

Vaikka katon läpiviennit olisi aikoinaan asennettu täyden kympin arvoisesti, voi kattovuotoja esiintyä vuosikymmenien vieriessä. Läpiviennin tiivisteet voivat kulua, ja silloin katon tiiviys on vaakalaudalla. Aluskate estää piipun juuresta tai kattoluukun tai ilmastointiputken kohdalta alkavaa kattovuotoa aiheuttamasta katon vesivahinkoa. Jos aluskate on asennettu oikein, ottaa se vuotovedet vastaan vieden ne pois katon alta. Mikäli aluskatetta ei olisi, voisi pienimuotoinenkin läpivientivuoto johtaa kattorakenteiden kastumiseen ja lahoamiseen. Lahoista kattorakenteista ei oikein ole kannattelemaan asuinrakennuksen (kuten omakotitalon) tai jonkin muun rakennuksen (kuten aitan, navetan tai saunamökin) kattoa. Kattovuoto voi myös katella katon eristeet. Eristevilloihin voi syntyä hometta jo viikon kestäneen kosteuden jälkeen, ja homevauriot katon alla eivät tee hyvää sisäilman laadulle.

Myös talvi voi saada piipun juuren vuotamaan. Lumen paino rasittaa katon läpivientejä, ja silloin sulamisvedet voivat alkaa tihkua vesikaton läpi. Jotta mahdollisiin kattovuotoihin (olivatpa ne sitten  läpiviennin tai vaikka jiirin kohdalta alkaneita) voitaisiin puuttua mahdollisimman nopeasti, kannattaa kaikki katot tarkastaa kaksi kertaa vuodessa. Ensimmäisen kerran katon tiiviys kannattaa tarkastaa jo keväällä, ja toisen kerran katon kunto kannattaa käydä läpi loppuvuodesta.

Peltikatto vuotaa, jos jonkin kohdan tiiviys pettää 

Peltikatto vuotaa, jos jonkin katon kohdan tiiviys pettää – niin yksinkertaista se on. Se, miksi peltikaton tiiviys on pettänyt, voi johtua esimerkiksi ruosteesta.

Ruostetta esiintyy varsinkin vanhoilla aaltopeltikatoilla, lukkosaumakatoilla ja esimerkiksi tiilikuvioisilla aaltopeltikatoilla. Peltikatto on vanha sen iän lähennellessä 50 vuotta (konesaumakatto on poikkeus – tuon kattopeltiseppien asentaman katon elinkaareksi voi muodostua jopa sata vuotta).

Kesämökin, omakotitalon tai esimerkiksi kerrostalon peltikatto voi ruostua jo aiemminkin. Katolla olevat roskat hidastavat katon kuivumista, ja pitkäaikainen kosteusrasitus näkyy katon ruostumisena.

Ruoste ohentaa kattopeltejä. Lopputulos voi olla reikä tai vääntynyt kattopelti. Ruoste voi myös suurentaa ruuvinreikiä, ja silloinkin peltikatto voi vuotaa.

Peltikatto voi alkaa vuotaa myös sen takia, että peltikattonaula on irronnut paikoiltaan, tai että kateruuvin tiiviste on haurastunut. Joskus kattopeltien saumoihin pääsee roskia, mitkä saavat katon saumat irvistämään ja vuotamaan. Myös se voi saada katon vuotamaan saumoista, jos lumen sulamisvesi ei pääse poistumaan katolta. Lumen paino voi aiheuttaa läpivientivuodon.

Kattovuodon voi aiheuttaa myös lumen putoaminen katolta, sillä lumi saattaa irrottaa kattoturvatuotteita, ilmanvaihtoputkia tai muita kattovarusteita. Syntyneet reiät voivat aiheuttaa peltikattovuodon.

Myös rajuilma voi saada katon vuotamaan, sillä kova tuuli voi irrottaa kattopeltejä, peltilistoja ja katon varusteita. Pahimmillaan puu kaatuu talon katon päälle.

Jos peltikatto vuotaa, puutu asiaan, ennen kuin kosteus saavuttaa yläpohjarakenteet ja eristeet. Vaikka peltikaton alla olisi hyväkuntoinen aluskate (minkä tehtävä on johtaa sade- ja sulamisvedet pois katolta), voi pitkäaikainen rasitus saada aluskatteen menemään rikki. Kaikki peltikaton reiät ja muut vauriot tulevat huomattua ajoissa, kun katto tarkastetaan kahdesti vuodessa. Tilaa katontarkastus meiltä (tai saa se ilmaiseksi jonkin muun kattotyön yhteydessä), niin saat samalla hyvän tarjouksen katon korjaamisesta.

Jos kattopellit ovat kovin ruosteisia ja huonokuntoisia, suosittelemme niiden uusimista. Peltikatto voidaan uusia ilman aluskatteen vaihtoa. Jos ruostetta on vain joissain kattopelleissä, vaihdamme vain kyseiset kattopellit.

Myös kattovarusteiden irtoamisesta syntyneet reiät voi olla paras hoitaa pois päiväjärjestyksestä vaihtamalla kyseiset kattopellit. Jos katon reikä on ruuvinreiän kohdalla, voidaan reikä saada paikattua tiivisteellä ja uudella kiinnikkeellä, missä on aiempaa suurempi tiiviste. Peltikattonaulat ovat alttiita irtoamaan ruodelaudoitusten kosteuselämisen vuoksi, siksi ne kannattaa korvata kateruuveilla.

Jos katon sauma vuotaa, tiivistämme sen sopivilla tuotteilla. Myös monet katon läpiviennit voidaan korjata tiivistämällä ne uudestaan.

Tarvittaessa korjaamme tai uusimme myös peltikaton aluskatteen.

Tiilikatto vuotaa esimerkiksi rikki menneiden tiilien takia

Tiilikatot ovat arvokkaan oloisia, kestäviä ja helppohoitoisia kattoja. Savitiilikatto on erityisen kestävä, sillä savitiilistä ladottu katto voi kestää jopa sata vuotta. Betonitiilikatot ovat edullisempia asentaa, eivätkä ne paljoa häviä savitiilikatoille. Betonitiilikatto voi suojata vapaa-ajan kiinteistöä tai esimerkiksi omakotitaloa jopa 70 vuoden ajan.

Tiilikattohuollot vähentävät tiilikattovuotojen todennäköisyyttä. Yksi tärkeimmistä tiilikaton huolloista on katon kunnon tarkastaminen. Jos katto kaikkine läpivienteineen ja aluskatteineen tarkastetaan kaksi kertaa vuodessa, tulevat mahdolliset vauriot huomattua ajoissa. Katto voidaan tiivistää ja saumata jo ennen, kuin vesikatteen läpi alkaa päästä vettä. Vesi voisi aiheuttaa katon vesivahingon, joten katon kuntoa on hyvä seurata.

Yksi tavallinen syy sille, että rivitalon, omakotitalon tai esimerkiksi huvilan tiilikatto vuotaa, ovat rikkinäiset tiilet. Vettä voi päästä katon alle rikki menneiden tiilien kohdalta, joten ne kannattaa uusia kiireen vilkkaa. Haljenneet tiilet tulee nimenomaan uusia, eli niitä ei kuulu esimerkiksi liimata yhteen.

Se, miksi tiiliä voi mennä rikki, johtuu usein pakkasrapautumisesta. Pakkasrapautumista syntyy, kun vanhat ja huokoisiksi muuttuneet tiilet keräävät sisälleen vettä, ja kun tuo tiiliin varastoitunut vesi jäätyy. Jää vaatii enemmän tilaa kuin sula vesi, joten jään muodostuminen rikkoo vähän kerrallaan talon katon tiilien rakennetta. Lopulta tiili menee rikki.

Myös talven lumet voivat saada tiilikaton vuotamaan. Lunta voi kasaantua jiirien päälle enemmän kuin muualle katolle, ja silloin kattotiiliä voi mennä rikki.

Toki tiilikattovuoto voi johtua myös läpivienneistä. Piipun juuren tai esimerkiksi katon IV-putken vuotaminen on tavallinen syy sille, että mikä tahansa katto vuotaa.

Anna meidän korjata tiilikattosi, sillä meille on vuosien varrella kehittynyt erinomainen ammattitaitoa kaikkiin tiilikattojen korjauksiin liittyen. Olipa kyse vuotavasta kattoikkunasta tai vaikka vuotavasta piipunjuuresta, tiivistämme tiilikaton tuota pikaa.

Meiltä sujuu myös rikkinäisten tiilien vaihto – työ, mikä on erityisen hankalaa rikki menneiden kattotiilien sijaitessa katon jiirissä. Me osaamme mitoittaa, leikata ja asentaa uudet tiilet myös katon sisätaitteeseen.

Huolehdimme myös tiilikaton aluskatteen kunnosta. Aluskatteen on hyvä olla joka kohdasta ehjä, jotta se voisi suojata kattorakenteita kosteudelta, mikäli jokin kohta katossa alkaisi vuotaa. Tarvittaessa korjaamme aluskatteen, uusimme sen osittain tai vaihdamme vanhan tilalle kokonaan uuden aluskatteen.

Huopa- ja bitumikatto vuotaa sateella?

Huopakatot ovat todella suosittuja kattoja Suomessa, eikä se ole mikään ihme. Huopa- eli bitumikatot ovat edullisia asentaa ja ylläpitää, sillä niiden huolto-ohjelman noudattaminen ei ole kovin monimutkaista. Huopakattojen ylläpitäminen on edullista myös siinä mielessä, että ne eivät juurikaan vaadi korjauksia. Kattohuopa kestää erittäin hyvin ilmastomme ja talven lumimassojen rasitusta. Kaiken kaikkiaan tiivissaumakatto voi kestää jopa neljä vuosikymmentä. Palahuopakattojen tekninen käyttöikä on jonkin verran lyhyempi, mutta ne onnistuvat kompensoimaan sitä varsin hyvin kiehtovalla ulkonäöllään.

Voi kuitenkin olla, että huopakatto alkaa vuotaa sateella. Mikä tahansa katto voi vaurioitua, myös tiivissaumakatto, palahuopakatto tai kolmiorimahuopakatto. Jotta katon reiät tai huonokuntoiset saumat tulisivat huomattua jo ennen, kuin katon alla olevat rakenteet aina sisäkattoa myöten kastuvat, kannattaa katto tarkastaa kaksi kertaa vuodessa. Huopakatto tulee myös puhdistaa roskista kaksi kertaa vuodessa – tilaa tuokin bitumikattotyö meiltä, niin saat katon kunnon tarkastuksen ilmaiseksi.

Kattohuopa on voinut halkeilla, jos se on kuivunut ja kovettunut liikaa hellekesien aikana. Huovassa voi olla myös repeämiä. Repeämistä voidaan kiittää tuulta, mikä on päässyt puhaltamaan vuotien alle ja repimään niitä irti katosta. Jotta tuuli on päässyt vuotien alle, on jokin sauma ehkä irvistänyt, ja sammalet ovat tyypillinen syy aukeileville saumoille. Sammal voi myös syödä vuotia niin, että sammalkasvuston alta paljastuu kunnon reikä.

Tuuli on myös voinut irrottaa katosta kattoturvatuotteita, kuten lapetikkaat. Tällainenkin saa katteen repeämään – puhumattakaan siitä, että katolta alas putoava lumi olisi irrottanut kattotarvikkeita mukaansa.

Repeämät ja muut vauriot voivat johtua myös varomattomasta ja osaamattomasta kattohuoltajasta. Kaikki huopakaton huollot roskien poistosta lumenpudottamiseen kannattaakin jättää ammattilaisten tehtäväksi.

Kattovuoto huopakatolla voi johtua myös vuotavasta kattoläpiviennistä. Vuotavat läpiviennit, saumat ja kattoreiät on mahdollista tiivistää huopakatolle soveltuvin tuottein ja metodein. Joskus kattoreikä on sen verran iso, että sen päälle kannattaa liimata paikkapala. Mikäli paikkapalakaan ei riitä, vaihdamme vahingoittuneen huovan tilalle uutta kattohuopaa.

Tarvittaessa kunnostamme myös katon alle syntyneet kosteusvauriot. Jos talossa on tasakatto ei yläpohjarakenteiden kuntoa ole mahdollista tarkastaa kattoa avaamatta. Kattovuodon huomaa ehkä vasta silloin, kun sisäkatosta tippuu vettä lattialle. Tämän takia on erityisen tärkeää, että huopakaton kuntotarkastukset tekee tasaisin väliajoin kattoalan ammattilainen. Hän voi kokemukseensa nojaten paikallistaa sellaiset vuotokohdat ja muut ongelmat katolla, joita ei harjaantumattomampi pystyisi näkemään.

Vuotovahinkojen syynä usein toimimaton aluskate ja riittämätön ilmanvaihto

Kattovuodon ja katon vesivahingon syynä on usein toimimaton aluskate ja/tai liian heikko ilmanvaihto. Käymmekin aina vuotokorjauksien yhteydessä katsastamassa aluskatteen sekä sen, että yläpohjan tuuletus on riittävä. Näin tällaisetkin ongelmat saataisiin pois päiväjärjestyksestä, eikä uudesta katon vesivahingosta tarvitsisi olla huolissaan.

Nykyään aluskate asennetaan kaikkien uusien kattojen alle. Aluskate on erittäin arvokas osa kattokokonaisuutta, sillä se ohjaa kosteuden ja vedet pois katon alta. Jos tiilikaton, peltikaton tai huopakaton alapuoliset rakenteet pääsevät kastumaan, voivat ne lahota mennen pilalle. Yläpohjan eristeiden kastuminenkaan ei ole leikin asia, sillä eristeet voivat homehtua.

Aluskate kannattaa tarkastaa kahdesti vuodessa, jotta mahdolliset reiät voitaisiin paikata nopeasti, ja jotta aluskatteen pinta voitaisiin tarvittaessa puhdistaa roskista. Jos aluskatetta ei ole tavattu tarkastaa, ota yhteyttä asian tiimoilta. Aluskate voi osoittautua tavalla tai toisella toimimattomaksi, mikä altistaa kattorakenteet kastumisella. Kerrostalon, omakotitalon, mökin tai muun rakennuksen aluskate voi olla rikki tai väärin asennettu.

Väärin asennettu aluskate on joko liian kireällä tai liian löysällä, mutta voi se olla vaikka väärinpäinkin. Myös läpivientien toteuttamisessa on usein tehty virheitä.

Liian kireä aluskate voi revetä. Liian löysä aluskate ei poista vettä välikatolta oikein, vaan kerää vedet päälleen voiden lopulta alkaa vuotaa. Väärinpäin asennettuna aluskate ei haihdutakaan talon sisältä mahdollisesti karannutta lämpöä, vaan lämmin ja kostea ilma pisaroituu yläpohjan pinnoille. Jos aluskate on asennettu väärin ilmanvaihtoputkien ja muiden läpivientien kohdalta, ei se anna tarvittavaa suojaa mahdollisilta läpivientivuodoilta.

Anna meidän korjata aluskate, niin peltikaton, tiilikaton tai huopakaton rakenteet ovat paremmin suojattuja kosteudelta.

Kondenssivettä voi syntyä etenkin tiilikattojen ja peltikattojen alle, jos välikatto ei tuuletu kunnolla. Kondenssikosteus voi aiheuttaa laho- ja homevaurioita, joten tuuletusratkaisuja tulee parantaa. Ratkaisu voi olla uusien ilmanvaihtokanavien tai alipainetuulettimen (esimerkiksi harjapeltituulettimen) asentaminen. Ratkaisu voi olla myös katon korottaminen tai vanhan aluskatteen vaihtaminen hengittäväksi. Hengittävä aluskate antaa anteeksi tuuletuksen puutteita, kuten liian matalan tuuletustilan. Myös katon lisälämmöneristys voi olla suureksi hyödyksi, karkaahan katon alle jatkossa vähemmän lämpöä.

Vuototapauksissa on tutkittava katto tarkoin

Jos vesikate on vahingoittunut ja sen läpi pääsee kosteutta, on aina mahdollista, että vesi on saavuttanut myös alemmat kattorakenteet, villat ja välipohjan. Tämän vuoksi on tärkeää sekä paikallistaa vuoto, että tarkistaa kaikki mahdolliset kosteudelle alttiiksi joutuneet rakenteet – eli kiinteistön aluskate, laudoitukset ja muut puuosat sekä eristevillat.

Jos edes epäilet tasakaton, pulpettikaton, harjakaton tai esimerkiksi mansardikaton vuotavan, ota yhteyttä meidän ammattilaisiimme. Tulemme mahdollisimman pian tarkastamaan kerrostalon, paritalon, omakotitalon, saunarakennuksen, kesämökin tai vaikkapa autotallin katon. Paikallistamme vuotokohdan, peitämme sen rakennuspeitteillä ja kartoitamme kaikki sattuneet vahingot. Jos olet niin onnekas, ettei kattosi vuodakaan, annamme tarvittaessa tarjouksen sellaisista kattohuolloista, joiden avulla katon kunto on hyvällä tolalla myös jatkossa.

Jos kuitenkin huomaamme katon vuotavan jiiristä, kattoreiästä tai esimerkiksi jonkin kattoläpiviennin kohdalta, annamme kilpailukykyisen tarjouksen katon korjaamisesta avaimet käteen -pakettina. Sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin antaa ammattilaisten hoitaa hommansa – teemme kaiken aina loppusiivoukseen asti.

Jos ei ole kyse muusta kuin kattoreiästä tai muusta epätiiviistä kohdasta vesikatossa, riittää vesikatteen tiivistys. Kyseeseen voi tulla vaikka rikkinäisten tiilien vaihto, paikkapalan liimaaminen huopakatolle tai kattoikkunan tiivistys.

Mikäli kosteus on jo päässyt tekemisiin vanerien, umpilaudoitusten tai muiden katon alla olevien rakenteiden kanssa, pitää rakenteet kuivattaa. Jos puuosissa on jo lahovaurioita, pitää ne purkaa ja uusia, sillä lahon leviämistä ei voi pysäyttää muulla tavalla.

Kastuneet villatkin on vaihdettava, sillä muuten paritalon, huvilan tai esimerkiksi luhtitalon alle voi syntyä yläpohjan homevaurio.

Myös aluskate on korjattava (paikattava, vaihdettava tai uusittava kokonaan). Koska katto tarvitsee myös tulevaisuudessa suojaa kosteudelta, on aluskate pidettävä hyvässä kunnossa.

Jos talon katto on hyvin vanha tai se on muuttunut kauttaaltaan huonokuntoiseksi, teemme tarjouksemme katon purkamisesta ja uusimisesta, eli siis kattoremontista. Kattoremontti on kuitenkin vasta viimeiseksi tarjottava vaihtoehto – ensin selvitämme, voidaanko tiilikatto, peltikatto, huopakatto tai palahuopakatto kunnostaa jollain muulla tavalla. Katon korjaus on huokeampaa kuin katon uusiminen, mutta jossain vaiheessa kaikki katot on pakko uusia – mikään ei kestä ikuisesti.